Vršič, 28. julij 2013

Ruska kapelica pod Vršičem, ki so jo zgradili leta 1916 v spomin na več kot 300 ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med gradnjo ceste preko 1611 metrov visokega prelaza Vršič zasul snežni plaz s pobočja Mojstrovke, je kraj spomina in opomina, obenem predstavlja simbol slovensko – ruskega prijateljstva.


Letos se je na spominski slovesnosti zbralo več kot tisoč ljudi. Zbrane, med njimi je bilo veliko obiskovalcev iz Rusije, je nagovorila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in med drugim poudarila, da v Sloveniji visoko cenimo partnerski odnos med državama tako na političnem in gospodarskem področju kot na področju kulture, znanosti, izobraževanja in športa . Izpostavila je tudi da je Ruska federacija ena najpomembnejših gospodarskih partneric naše države.

Podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov je v nagovoru potrdil uspešen razvoj sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo. Prepričan je, da k procesu nadaljnje krepitve sodelovanja in stikov močno prispeva tudi kapelica, ki je edinstven spomenik in pravi simbol prijateljstva ter razumevanja med narodoma.

Častni pokrovitelj spominske slovesnosti, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, je dejal, da je vsakoletna prireditev pri Ruski kapelici praznik slovensko-ruskega prijateljstva, lesena kapelica pa simbol trpljenja ruskih vojakov v prvi svetovni vojni in hkrati simbol upanja v boljši svet. Član društva slovensko – ruskega prijateljstva Anton Bebler je menil, da vse nas ob Ruski kapelici združuje želja, da se ne bi ponovile grozote 20. stoletja in nas nihče več ne bi potegnil v vojno drug proti drugemu. Spomnil je, da je v prvi svetovni vojni v 12 bitkah na soški fronti v treh letih padlo več sto tisoč vojakov, med njimi tudi 20.000 Slovencev. Spomnil je tudi na grozote druge svetovne vojne in na pomoč, ki so jo pri osvobajanju izpod nacifašizma prispevali prav ruski vojaki.  Na slovesnosti je venec položil tudi predsednik države Borut Pahor,  rektor Moskovske duhovne akademije nadškof Evgenij Verejski pa imel mašo za umrle.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *