Kobarid, 13. december 2016

Na pobudo tolminske in novogoriške borčevske organizacije je bilo v Kobaridu srečanje med ANPI -Vsedržavnega združenja partizanov Videmske pokrajine in ZZB za vrednote NOB Severne Primorske. Predsednika ANPI Videmske pokrajine in ANPI iz Čedada,  Dino Spanghero in Elio Nadalutti, sta orisala stanje v Italiji po zavrnjenem referendumu, ki je privedel do odstopa vlade.

Prizadevanja članstva ANPI proti spremembam so se pozitivno odrazila na izidu referenduma. O politični situaciji v Sloveniji je spregovoril Štefan Cigoj, član Sveta zveze ZZB za vrednote NOB Slovenije. Opozoril je na stalna prizadevanja nekaterih strank po omadeževanju organizacije ZB, njenih pridobitev med NOB in težnje po rehabilitaciji domobranstva in kolaboracije.

Na sestanku je bilo govora o dobrem sodelovanju med organizacijami ANPI in ZZB z obeh straneh meje. Podprti so bili s konkretnimi skupnimi že izvedenimi aktivnostmi kot Pohod po poti Narodnega heroja Marka Redelonghija, organizacija koncerta Partizanskih pesmi, udeležba na spominskih slovesnostih na obeh straneh meje. V želji po še boljšem informiranju so udeleženci sestanka ob koncu sklenili, da do konca januarja 2017 vsaka stran pripravi predloge proslav in srečanj, ki so pomembna za obe organizaciji in se bodo odvijala v letu 2017 na skupnem prostoru ob meji. Na podlagi tega bo izdelan dvojezični koledar prireditev.

Taka oblika srečevanja in sodelovanja bo v prihodnje postala stalna oblika delovanja obeh organizacij ob meji.

Vojko Hobič

Categories: Dogodki

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *