Palmanova, 5. marec 2017

V nedeljo, 5. marca 2017, sva se s Katjušo Žigon, podpredsednico OZB NOB Nova Gorica, udeležila  spominske slovesnosti, ob 72. obletnici mučenja in krute usmrtitve voditeljev partizanske preskrbovalne organizacije «MONTES« in »GAP« (Skupina za patriotske akcije). Ta, morda  najbolj krut  zločin, so zagrešili pripadniki nemške SS, v  zloglasnih zaporih  srednjeveškega mesta Palmanova.

Potrebno je posebej poudariti, da sta organizaciji  »MONTES« in »GAP« bili tovariško in strateško tesno povezani s partizanskim gibanjem na Primorskem, še posebej z IX. korpusom. Omenjeni Italijanski organizaciji sta v zadnjih dveh letih NOB  bistveno prispevali k preskrbi in zaščiti slovenskih partizanov. V spomin in zahvalo za plodno sodelovanje z MONTESOM, je bil v Renčah, pred desetletjem, odkrit impozanten spomenik.

Nedeljske prireditve v  furlanski vasi Saciletto di Ruda (Videmska pokrajina), se je kljub slabemu vremenu udeležilo veliko ljudi, med njimi tudi več kot 25 županov in pokrajinskih upraviteljev. Govora  župana in predstavnika žrtev nacizma v Italiji sta zelo kritično ocenila politični in gospodarski položaj v Italiji, Evropi in svetu.

Po končani komemoraciji sva se s tovarišico Katjušo na kratko srečala s predstavniki ANPI.  Dino Spanghero, predsednik  Videmskega  in koordinator deželnega odbora ANPI, nas je obvestil, da bodo koncem marca ali na začetku aprila organizirali razpravo o zgodovini in aktualnih italijansko-slovenskih odnosih v obmejnem prostoru med državama. Gre za problematiko o kateri je bila organizirana posebna razprava pred letom dni v Milanu. V omenjeni razpravi so tedaj sodelovali  nekateri slovenski zgodovinarji, med njimi tudi prof. Jože Pirjevec. Spanghero je najavil, da nas bodo povabili. Razpravo vodil Carlo Smuraglia, predsednik vsedržavnega ANPI.

S prihodom predsednika Smuraglie v Videm, bi morda bila ustvarjena praktična možnost za realizacijo njegovega obiska v Ljubljani. Seveda, če ni drugih načrtov!

Štefan CigojAktualno Ogledov: 737

Categories: Prireditve

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *