Temnica, 12. marec 2017

V Lazcu pri Temnici na Krasu je bila v nedeljo, 12. marca 2017, tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 19 padlih italijanskih in slovenskih partizanov.  Pri spomeniku v Lazcu se je zbralo okoli 200 krajanov in gostov, ki so se ob tej priložnosti spominjali  dogodka pred  72 leti, ko se je na tem kraju zbrala skupina 52 mladih partizanov, večinoma Italijanov iz srednje Italije,  namenjenih v partizanske enote v Trnovskem gozdu.  Ob sončnem popoldnevu, 16. marca 1944, so jih nenadoma napadle dobro oborožene nemške in italijanske enote.

Slabo oborožena skupina partizanov pa se jim ni mogla dolgo upirati. Nekaj jih je takoj padlo, drugi so se uspeli umakniti. Ujetnikov ni bilo. Ubitih je bilo 17 fantov in dve dekleti.

Slavnostna govornika na slovesnosti sta bila polkovnik Emil Velikonja, poveljnik Teritorialnega polka 1. brigade SV in Anna Digianantonio, predsednica organizacije  ANPI-VZPI za Gorico. Nekaj pozdravnih besed je prisotnim namenila tudi predsednica Sveta KS Temnica Mojca Cotič. Za prireditev je zgledno poskrbel Jože Rogelja, član KO ZB Temnica. V kulturnem programu so sodelovali Moški pevski zbor Šempeter pri Gorici in tradicionalno tudi učenci podružnične šole iz Kostanjevice na Krasu.

Po zaključku slovesnosti se je vsem udeležencem proslave zahvalila podpredsednica Območnega združenja ZB NOB Nova Gorica tovarišica Katjuša Žigon, ki je ob tej priložnosti podelila priznanja dolgoletnemu organizatorju spominskih slovesnosti v Temnici Vidu Trampužu in dolgoletnemu praporščaku Emilu Primožiču.

Categories: Prireditve

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *