Podgora, 11. december 2016

V Podgori (Italija) je bila v nedeljo, 11. 12. 2016, slovesnost ob odkritju spominske plošče ob 75-letnici ustanovitve prvega odbora Osvobodilne fronte v Gorici. V decembru leta 1941 so se na doslej še ne ugotovljenem kraju v mestu zbrali ustanovni člani. Dokumentov o tem dogodku ni, ker so takrat veljala najstrožja pravila za delo v ilegali.

Tudi kasnejših zapisov ni, ker so tudi po vojni še vedno veljala pravila konspiracije in molka.

Politične okoliščine niso dovoljevale odkrivanja imen in medvojnih dejavnosti, saj je bila slovenska narodna skupnost v Italiji dolga leta diskriminirana in zatirana. Z leti so se nekateri akterji prvega sestanka iz tega območja odselili, večina pa jih je tudi že umrla. Ostali so le spomini.

Po 75 letih se je na pobudo in pod mentorstvom profesorja Alda Rupla organizirala skupina sedemdeset zavednih Slovencev iz Gorice in okoliških naselij, praviloma mlajših od 50 let, in pod imenom Mreža OF sklenila postaviti ploščo v spomin na ta pomemben dogodek. Zbrali so potrebna sredstva in postavili ploščo na objektu v Podgori, kjer ima sedež lokalna organizacija italijanskih in slovenskih partizanov (ANPI-VZPI). Za to priložnost je profesor Rupel izdal knjižico z naslovom Osvobodilna fronta v Gorici. Svečanosti odkritja plošče se je udeležilo okrog 60 ljudi, med njimi tudi delegacija Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica, ki je Mreži OF kot priznanje za njihova prizadevanja podelila spominsko listino.

Miloš Lozič

Categories: Prireditve

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *