Branik, 21. december 2016

V kulturnem domu v Braniku proslava v spomin na enajst borcev VOS, ki so 25. januarja 1945 padli v vasici Pedrovo nad Branikom v spopadu z veliko močnejšimi silami nemškega okupatorja.  Hladno vreme je prireditelje KO ZB Branik prisililo, da so prireditev tokrat izjemoma preselili v prijaznejše okolje kulturnega doma v Braniku.

Slavnostna govornica je bila podpredsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica Katjuša Žigon. Ob obujanju spominov na tragične dogodke tistih dni je poudarila pomen partizanskega boja za osvoboditev Primorske in za vzpostavitev pravičnejše družbene ureditve po vojni. V današnjem času smo priča veliki kraji našega družbenega premoženja, na velike socialne razlike in na vse večjo revščino.

Prisotne sta pozdravila v imenu organizatorja Krajevne skupnosti Branik njen predsednik Miran Vidmar in predsednik KO ZB Branik Edvard Bizjak.

Program so oblikovali  Oktet Vrh pod vodstvom Simona Lična in učenci Osnovne šole Branik pod vodstvom Natalije Plohl.

Svečanost na kateri je bilo prisotno več kot sto udeležencev in jo je ovekovečilo 18 praporov, se je nadaljevala z družabnim srečanjem ob prigrizku in čaju.

Besedilo in fotografije:  Miloš Lozič

Categories: Prireditve

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *